"ציפוי ננו" - מה זה ומי בכלל צריך את זה?
"ציפוי ננו" - מה זה ומי בכלל צריך את זה?
מבוסס על הסבר של הדיטיילר עמוס דואני
במהלך השנים האחרונות , נכנס אלינו לחיים המושג "נאנו", או Nano ceramic coating' תחום שלאט לאט חדר לתחום הדייטלינג לרכב ומזה מספר שנים כבר אינו מהווה מוצר מותרות לרכבי יוקרה בלבד.
יש מגוון רחב של סיפורים אודות הציפוי, חלקם נכונים וחלקם "שיווקיים" ללא כל בסיס.
ולכן, פעם אחת ולתמיד, מה הוא הציפוי? מה תפקידו? ממה יגן? למי כדאי בכלל? ומה אל תצפו ממנו לעשות?
על מנת לא לסבך, לא ניכנס לפורמולות או פרטים פנימיים ונסקור את התכונות העקריות.
ציפוי ננו מגיע בתרכובת כימית כנוזל בתוך בקבוק זכוכית, ברגע שנוצר מגע עם הלכה של צבע הרכב ועם האוויר, מתחיל תהליך הקשחה של החומר ומתחילה פעולתו של הציפוי, אשר יגיע להקשחה מקסימלית עד כ 14 יום מרגע היישום וכל זאת בתנאי שתהליך העבודה בוצע לפי הנחיות היצרן וכמובן כל עוד הציפוי שיושם הינו בסטנדרטים גבוהים .
ברק גבוה וחלקלקות הינן תכונות נראות לעין אבל חשוב להכיר שמעבר לכך, לאחר ההקשחה, נקבל מגוון רחב של יתרונות בהגנה על הצבע, הבולטים ביותר הינם :
-הידרופוביה (דחיית נוזלים)
-אנטי סטטיקה (דחיית לכלוכים)
-עמידות לכימיכלים תעשייתים כגון סבונים , מסירי שומנים ועד רמת PH (חומציות) מסויימת
-עמידות טובה לכימיכלים טבעיים כגון צואת ציפורים / דבק ופירות עצים / גשם חומצי .
- הגנה מנזקי קרני שמש UVA/UVB
- כתמי מים (כתוצאה מאבנית), בחלק מהציפויים
בגדול , אלה היתרונות העיקריים אשר הציפוי ייתן להם מענה לאחר יישומו לפי הנחיות היצרן.
ועכשיו לאחר שסקרנו אותם, נפרט במה כל אחד מהם עוזר לנו לשמור על צבע הרכב.
הידרופוביה - בזכות יכולת דחיית המים , מהלך השטיפה יהפוך לפעולה הרבה יותר פשוטה ונעימה , תצטרכו פחות מגע פיזי עם צבע הרכב ועל ידי כך תוכלו למזער את הסכנה לעשיית שריטות. תחסכו המון זמן בהורדת הלכלוכים .
בנוסף לאחר נסיעה בגשם , הרכב ישאר יבש יותר ונקי יותר מכיוון שרוב הלכלוך יירדו בזכות המהירות .
אנטי סטטי - תיקחו בלון , תשפשפו אותו ותצמידו אליו משהו . נדבק לא ? יפה ,זהו מונח המוכר בשפה פשוטה כחשמל סטטי (או מטען סטטי), הקיים גם על צבע הרכב.
ברגע שחלקיקי אבק באים במגע עם הצבע (בעיקר בטמפ גבוהות), נוצר "אפקט משיכה", צואת ציפורים לדוגמא, כמו דבקים ולכלוכים רבים נדבקים לצבע בחוזקה ולאחר מספר שעות , קשה מאוד להסירם, לעיתים עד יצירת נזק ומצבים שלא אפשרי לתקן כלל ללא צביעה.
פה בא לידי ביטוי אפקט האנטי סטטי ותורם רבות. פחות לכלוך, פחות שפשוף להסרתו = פחות מגע וכתוצאה מכך פחות שריטות ומפגעים.
כימיכלים תעשייתיים - הלכה ברכב מאוד רגישה לחומצות וכימיכלים מרמת PH (חומציות) מסויימת. רבים ממכוני השטיפה, נוהגים לחסוך בזמן ובעלות ואינם משתמשים בסבונים נייטרליים שישמרו על הצבע, ומשתמשים בחומרים כימיים אגרסיביים בכדי להסיר כמה שיותר לכלוך בכמה שפחות זמן .
בנוסף במהלך נסיעה בכבישים ובמיוחד בחורף, מגלגלי הרכבים ניתזים כל מיני כימיכלים שמקורם ברכבי משא אחרים החולקים את אותו כביש, פיח , חומצות ועוד מגוון כימיכלים הנידבקים לצבע ויכולים ליצור "כוויות", בועות ועוד נזקים שלעיתים לא ניתן לתקן (למעט צביעה מחודשת). ציפוי הנאנו מהווה חוצץ קשיח בין לכת הרכב לעולם החיצון ויודע להתמודד טוב יותר עם מרביתם של אותם חומרים ומזהמים.
כימיכלים טבעיים - לדוגמא צואת ציפורים, אחת הבעיות הנפוצות במדינת ישראל במיוחד בקיץ. הצואה חומצית מאוד ומכילה כימיכלים שפגיעתם בלכה הינה החזקה וקשה ביותר, ברגע שיש מגע, נוצרת ריאקציה כימית עם הלכה והצואה מתחילה לנגוס ולחדור לעומק, עלולה ליצור "כוויה" בצבע עצמו ומשם אין דרך חזרה.
ציפוי איכותי (אך כולם) ייתן מענה וזמן תגובה ארוך יותר בניקוי האיזור ועל ידי כך ימזער את הסכנה לפגיעה בצבע עצמו. על אותו עיקרון גם פירות עצים, שרף עצים וכו' .
קרני שמש UVA/UVB - הנושא זה נדרש להיכנס קצת יותר לעובי הקורה לשם ההבנה:
ברגע שרכב מגיע לשלב המעטפת החיצונית , מבוצעים מספר שלבים: יסוד לפח, צבע, לכה (שכבה אחת) דו שכבתית, קרמית, סטנדרטית, על בסיס מים וכו... וכמובן שיש גם את מימד העובי (נמדד במיקרונים). שכבת הלכה נועדה על מנת להגן על ה"צבע" מאותם מפגעים שצויינו מעלה.
הכוונה כמובן טובה אבל בפועל, הלכה בעצמה פגיעה מאוד אל מול אותם מפגעים ובזמן קצר יחסית, ללא הגנה טובה על הלכה עצמה, היא מתחילה להפגע מקרני השמש, מתחילה פיגמנטציה, דהייה ואיבוד הברק היפה של הרכב. כמו כן שכבת הלכה "נשרפת" בהדרגה ומאבדת את עובייה (וכך נפגעת בהדרגה ההגנה על הצבע).
פה נכנס לתמונה ציפוי איכותי שיעזור ללכה להמנע מפגיעת קרני השמש המזיקות וכך ישמור על הברק והעובי שלה לתקופה ארוכה.
ציפוי איכותי יאבד גם הוא ברק לאורך הזמן ברמה של עד 20% במהלך כל התקופה שהציפוי קיים (מ 24 עד 60 חודשים בהתאם לסוג הציפוי).
כתמי מים (אבנית) - לצערנו הרב, מי הברז במדינת ישראל עשירים באבנית. זו עובדה. אבנית הינו כימיכל הפוגע בלכה ברגע יצירת המגע אם אינו מנוגב מהרכב, חודר לעומק ובדומה לצואת הציפורים, אוכל בהדרגה את הלכה ועשוי להשאיר "כוויות".
במרבית המקרים, ניתן לטפל בבעיה בעזרת פוליש אגרסיבי ובחלק מהמקרים בעזרת חומרים מסירי אבנית שלעצמם אגרסיביים מאוד. ציפוי איכותי ידע למזער את התופעה וייתן זמן תגובה ארוך יותר לייבוש / ניגוב .
חשוב להדגיש:
אין עדיין שום ציפוי נאנו קרמי בשוק שיודע להגן נגד שריטות, מכות מאבני דרך, עגלות, חריטות ואו כל פעולה ברוטאלית כזו או אחרת .
שלא יספרו לכם סיפורים או ימכרו לכם לוקשים, זה פשוט לא קיים (עדיין).
התוכן נכתב בשפה פשוטה, ללא עריכות ואינו משמש כתוכן שיווקי אלה אינפורמטיבי מנקודת המבט של הדיטיילר עמוס דואני ומפרט עובדות המקובלות על ידי אנשי המקצוע הרציניים בתחום.
SB
תגובות
הוסף רשומת תגובה