פלטפורמת MEB (הפלטפורמה החשמלית)- על מה מדובר ואיך זה בנוי?

פלטפורמת MEB, הבסיס של ה-ŠKODA ENYAQ iV ושאר האחיות שלה בינהן iD4 וQ4 E-tron.


הפלטפורמה המודולרית תוכננה עבור הרכבים החשמליים של קבוצת פולקסוואגן, והיא מערכת מורכבת והרבה יותר מסוללה בלבד.

הפלטפורמה MEB היא המקבילה לפלטפורמת MQB המשמשת את רכבי הקונצרן עם מנועי בעירה פנימית וPHV.
MEB פותחה במיוחד עבור רכבים חשמליים מלאים והיא שונה מאוד מ-MQB.

לרכבי ה-MEB אין תיבת הילוכים, לעומת רכבי הMQB.

פלטפורמת הMEB הינה מודולורתי וניתן לייצר עליה סוגי רכבים שונים בגדלים שונים וניתן לשחק בגודל שלה ע"י שינויים קלים בלבד:
"הפלטפורמה המודולרית לרכבים החשמליים היא בסיס מעולה לרכבי החשמל של ŠKODA. היא מציעה מגוון של תצורות של נפח הסוללה וכוח של המנוע החשמלי.  ה-MEB מתאימה לדרישות השונות של הלקוחות ומאפשר לנו לפתח רכבים נוספים בטכנולוגיה של ŠKODA iV בעתיד", אומר קריסטיאן שטרובה, חבר ההנהלה של ŠKODA ואחראי לפיתוח טכני."

אלו הם החלקים העיקריים של פלטפורמת MEB:

סוללה:
המודול עם הסוללות הוא החלק הגדול והכבד ביותר. הוא עשוי ממסגרת אלומיניום גדולה שבתוכה מצויים המודולים- תאי הסוללה. היחידה בעצם מהווה את הרצפה של הרכב והצמדתו לגוף. הסוללה המוטמעת ברצפה מציעה גמישות: הגודל של מבנה הסוללה יכול להיות בשני גדלים שונים.



ניתן להתקין עד שניים עשר מודולי סוללה, כשכל אחד מהם מכיל 24 תאים. בכך נוצרת סוללה שמשקלה בערך 493 קילוגרם ויש לה נפח כולל של 82 קילואט-שעה, כאשר מתוכם ניתן להשתמש ב-77 קילואט-שעה להנעת הרכב (ראו הסבר נוסף על נפח הסולל בכתבה נפרדת בבלוג). סוללה בגודל בינוני שוקלת 376 קילוגרם וכוללת 9 מודולי סוללה עם נפח כולל של 62 קילואט-שעה (נפח נטו של 58 קילואט-שעה). הסוללה הקטנה ביותר מכילה שמונה מודולי סוללה בסיסיים, שוקלת 345 קילוגרם ומציעה נפח של 55 קילואט-שעה (נפח נטו של 52 קילואט-שעה). התכנון כולל גם מערכת קירור, מערכת ניהול סוללות וכמובן, מחברים הנחוצים (ראו תמונה מעלה).


בקרת אלקטרונית ומערכת טעינה:
ברור לכולם כי הסוללה צריכה להיטען, ולכן פלטפורמת MEB מתאפיינת בפתרון טכני תקני לטעינה וגם לבקרת הביצועים הנחוצה לטעינה ולהעברת האנרגיה למערכת ההנעה. המערכת תומכת בטעינה באמצעות זרם חילופי או זרם ישיר AC או DC.

טעינה בזרם חילופי פועלת ברמת 2.3 ק"ו (שקע ביתי, או כבל מצב 2 עם אלקטרוניקת בקרת כבל) וברמות 7.2 ו-11 ק"ו (שקע 400 וולט, תלת פאזי). טעינה מהירה באמצעות זרם ישיר פועלת במהירויות של 50, 100 או אפילו 135 ק"ו שעה. במקרה זה, כבל הטעינה הוא תמיד חלק מתחנת הטעינה. 

מנועים חשמליים:
ההנעה החשמלית ברכבי ה-MEB הינה בעיקר על ידי מנוע חשמלי הממוקם על ציר האחורי. המנוע החשמלי כה קומפקטי שהוא יכול להכנס בקלות לתוך תיק ספורט רגיל והוא שוקל כ-90 קילוגרם. ביצועיו המרביים של מנוע החשמל הם 150 קילואט (204 כ"ס), וזמינים גם גרסאות קטנות יותר של 132 ו-109 קילואט. בגרסאות שבהן יש הנעה לכל הגלגלים, מותקן מנוע חשמלי נוסף על הציר הקדמי בכדי לסייע  ומגדיל את  הספק המערכת ל-195 או 225 קילואט, וזה מה שמגיע עם ה-ENYAQ RS iV. המנוע הקדמי קטן וקומפקטי יותר.
המנועים החשמליים זקוקים וצריכים קירור. קירורם מתבצע עם מערכת קירור תקנית בחזית הרכב ומערכת זרימת נוזלים הפועלת על משאבת חשמל.



העברת הכוח:
פלטפורמת MEB אינה מעבירה את יכולת ההספק של המנועים ישירות לגלגלים - אלא באמצעות תיבת העברה פשוטה בלבד. הסיבה לכך היא שהמנוע יכול להסתובב עד 16,000 סיבובים לדקה, והמהירות הזו צריכה לקטון כדי שהיא תועבר לגלגלים. היחס בין מהירות המנוע להעברה לגלגלים הוא בערך 1:10 (בדגם עם מהירות גג של 160 קמ"ש), וזה מתבצע באמצעות שני גלגלים שיניים קטנים. אין צורך ביחידת העברה מיוחדת לרוורס מאחר והמנוע החשמלי פשוט פועל בכיוון ההפוך מאשר בנסיעה קדימה.
המומנט של המנוע החשמלי (עד 310 ניוטון-מטר)  הינו קבוע בכל טווח העבודה שלו , ולכן דרושה רק "מהירות" אחת ולכן תיכנון מערכת העברה הינה קומפקטית והיא חלק מהמנוע החשמלי (צמודה אליו ישירות).

נהיגה אוטונומית:

ה-MEB פותחה מההתחלה עם היכולת והחזון העתידי לתמוך בנהיגה עצמית/אוטונומית ברמה 3, בה הנהג אינו צריך לשים לב בצורה מלאה לנהיגה במסלול מסויים (לדוגמה על כביש מהיר). כמובן שאין זו המציאות כרגע.
רכבי ה-MEB יקבלו את היכולות הללו בעתיד וכמובן גם כן בהדרגתיות, אך הנושא תוכנן מהתחלה ומערכת הנהיגה האוטונומית תנוהל על ידי שלושה מחשבים יעילים וחזקים (ICAS).

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

כללי הקהילה וקישורים לקבוצות

שדרוגי מולטימדיה

צמיגים, תקרים ומה שביניהם